Saaristolaisleipä
1l rasvatonta piimää
2,5 dl leipäsiirappia (tai tummaa)
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
2 pss kuivahiivaa
3 dl vehnäleseitä
5 dl karkeita täysjyväruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
Pinnalle
3 rkl leipäsiirappia (tai tummaa)
3 rkl vettä
Lämmitä piimä reilusti kädenlämpöiseksi (se perus 42 astetta). Sekoita kuivahiiva maltaisiin. Sekoita joukkoon siirappi, suola ja maltaat. Jätä pehmenemään 15 minuutiksi.
Sekoita leseet ja jauhot omassa kulhossa. Lisää piimäseokseen seosta pari desiä kerrallaan puuharukalla hyvin sekoittaen. Sekoita kunnes seos on tasainen.
Kohota taikinaa liinan alla tunti.
Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois.
Kaada taikina kahteen 1,5 litran voideltuun vuokaan. Tasoita leipien pinta kostutetuin käsin. Anna kohota puoli tuntia.
Paista leivät 175-asteisen uunin alatasolla tunti. Voitele pinta siirappivedellä ja paista vielä 30 min. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen.
Resepti oli helppo, mutta aikaa kannattaa varata. Leivän pitäisi olla parasta parin päivän päästä ja se säilyy pitkään.
Itsellä käytössä oli silikonivuoka, joka jätti leipään tuollaisen hieman kiiltävän pinnan. Toinen vuoka oli perinteinen, joka tässä tapauksessa säilytti muotonsa hieman paremmin :)
Nam, näyttääpä hyvältä. Tuota voisi kokeilla tehdä Juhannukseksi :)
VastaaPoistaSuosittelen! Itsekin ajattelin kaapata toisen leivistä juhannuksen viettoon :)
Poista