perjantai 27. tammikuuta 2012

Malesian matkaopas

Ruoka 
Malesiasta löytyy monenlaista purtavaa. Ruoka on melko edullista (lukuunottamatta ensimmäisen illan japanilaista), varsinkin jos käyttää paikallisia katukeittiöitä. Itse kokeilimme japanilaista, intialaista, thaimaalaista ja tietenkin kalaravintoloita. Malesiasta kun löytyy paljon eri kulttuureita, näkyy se myös ruokakulttuurissa. Onkin vaikeaa sanoa, mikä on malesialaista ruokaa. Sen verran opimme, että satay-vartaat ovat malesialaista alkuperää. 

Yleensä ravintolassa lasku oli noin 15-20e. Tällä hinnalla sai esimerkiksi kaksi kokonaista kalaa, vihanneksia, kanaa, riisiä, kolme olutta ja kaksi cokista. Tapana siis on ottaa pääruoka, ja lisäksi tilata lisukkeita kuten kasviksia ja kanaa. 

Langakawilla 94 % väestöstä ovat muslimeja, jonka takia kaikissa ruokapaikoissa ei ole saatavilla alkoholijuomia. Tosin saarella ollaan hyvinkin suvaitsevaisia, ja ymmärretään turismin tärkeys. Tämän takia joissain ruokapaikoissa pyydetään asiakasta käymään kaupassa ostamassa oluensa, ravintola kyllä tarjoaa lasin. Meille kelpasi hyvin cokis tällaisessa tapauksessa, eikä edes yritetty tilata alkoholia mikäli sitä ei listassa lukenut. 

Pääsääntöisesti ruoka oli hyvää, tosin paikallisten suosittelema ruokamäärä oli meille hieman liian vähän :) Kuala Lumpurissa KL-towerin illallinen oli hienoinen pettymys, hinta-laatusuhde ei ollut kohdillaan. Japanilaisessa alkupalat eivät olleet meidän makuumme, mutta pääruoka varsin hyvää.


Ostokset
Kuala Lumpurissa ostosmahdollisuudet ovat hyvät, varsinkin jos budjetilla ei ole ylärajaa. Kaupungista löytyy monta ostoskeskusta, joista Pavilion ja KLCC Suria ovat ehdottomasti kalliimmat. Käymisen arvoisia, mutta näissä kahdessa ovat todelliset merkkiliikkeet, kuten Prada, Gucci, Vuitton, Armani, Boss... Toisessa ääripäässä ovat "paikallisemmat" ostoskeskukset, jotka ovat myös vanhempia. Yksi tällainen on esimerkiksi Fahrenheit88, joka on todella sekava (!) ja myös hieman basaarimainen. Täällä on myös myynnissä merkkituotteiden kopioita. Omat suosikit olivat Times Square, josta löytyy sisältä huvipuisto. Täältä löytyi myös kaksi outletia, joissa on tehtaiden hylkäämiä tuotteita. Esimerkiksi Burberryn trenssit olivat hylättyjä, koska niistä puuttui kokomerkinnät. Myöskin Lot10 oli mukava ostoskeskus ja meidän budjettiin sopiva.

Langkawi on verovapaa saari, joten siellä shoppailu on verotonta. Ostokset kannattaa kuitenkin tehdä Kuala Lumpurissa, jos matkaa molempiin paikkoihin. Langkawilla ostosmahdollisuudet ovat melko suppeat, ja loppujen lopuksi tuo vero on vain 6 %, joten ei se kovin suuria alennuksia tuo. Yhdeltä matkalaiselta kuulimme, että silmälasit kannattaa täältä hankkia. Taisi olla kolmessa päivässä valmiit, ja olivat kuulemma edulliset.



Nähtävyydet
Nähtävää Malesiassa riittää. Ne kuuluisat Petronas towerit löytyy Kuala Lumpurista, ja ovat muuten ilta-aikaan upeasti valaistu. Toiseen torneista saa mennä tutustumaan tietenkin maksua vastaan, itse emme sitä tehneet. Yhtenä iltana olimme illallisella KL towerissa (sanotaan myös Menaraksi), josta näkyi kivasti kaupungin ylle. Petronakset ovat korkeimmat tornit, mutta KL tower näyttää korkeammalta, koska se on rakennettu ananaskukkulan päälle. Hieman olimme pettyneitä illalliseen, hinta ja laatu eivät mielestämme kohdanneet. Toisaalta, turistipaikka, turistihinnat.

Eri uskonnot ovat hyvin edustettuja, ja kävimmekin tutustumassa kiinalaistemppeliin, kansallismoskeijaan ja hindutemppeliin. Hämäävää voi olla, että uskonnon yhteydessä puhun kiinalaisista, mutta heille uskonto on hieman erilaista, eivätkä välttämättä ajattele edustavansa jotain tiettyä uskontokuntaa. Henkilökohtainen suosikki näistä oli juurikin tuo kiinalaistemppeli.









Tietenkin myös itse Kuala Lumpur on melkoinen nähtävyys. Illalla kannattaa suunnatta kiinalaiskadulle, jossa on ruokamarkkinat. Siellä autot ja jalankulkijat menevät yhtenä massana, ja tarjolla on jos jonkinlaista ruokaa.





Langkawi onkin sitten aivan erilainen kuin Kuala Lumpur. Kaupungista maaseudun rauhaan. Langkawin vaikuttavin nähtävyys on kaapelihissit. Niillä ylös, ja maisemat ovat melkoisen mukavat. Myös itse matka kaapelihissillä on melkoinen kokemus. Korkeanpaikankammoiselle melkoisen tuskaista, mutta urheasti tuo oma mies uskalsi tulla. Ensin on edessä nousu yhdellä hissillä vuorelle, ja välietapilta jatketaan toiselle vuorelle. Toiselta vuorelta pääsee myös näköalasillalle (tosin oli suljettuna kun olimme paikalla). Meille riitti tuo ensimmäinen etappi, oltiin 652,5m meren pinnan yläpuolella. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa varmistaa hissien aukiolo ennen sinne suuntaamista, sillä tuulisella säällä ovat suljettuna.





Langkawilta löytyy myös mangrovea, johon me tutustuimme veneen kyydissä. Retkeen kuului pysähdys lepakkoluolalla (vähän oli yök), kalankasvattamolla, autiolla rannalla ja lopuksi lounas kalaravintolassa. Epäillään, että yksi syy siihen, ettei Langkawi kärsinyt tuhoja tsunamissa, on juurikin mangrove. Se tarjoaa suojaa, eikä siellä ollut ollenkaan merenkäyntiä. Thaimaassakin mangrovea on aikanaan ollut, mutta sitä on tuhottu erilaisten ravunkasvattamojen tieltä.





Mangrovella näkee paljon bramiinihaukkoja ja jonkin verran valkovatsakotkia. Bramiinihaukka onkin Langkawin symboli, ja niitä näki myös hotellin lähistöllä. Myös Kuningaskalastajan näimme vilaukselta. 



Vietimme myös päivän (puolipäivää oikeastaan) merellä katamaraanissa. Oli myös mukava reissu, rentoa oleskelua merellä. Langkawilta pääsee laivalla myös Thaimaan puolelle noin tunnissa, jos haluaa hypätä toiseen maahan.


Sitä sun tätä 
Matka on ehdottomasti suosittelemisen arvoinen. Kuala Lumpuriin kannattaa matkata hyväjalkaisena. Käveltiin koko ajan kävellen (paitsi yhdellä retkellä), ja se onkin kätevä tapa päästä paikasta toiseen. Tosin askelta on hieman varottava. Pyörätuolilla tai lastenrattaille en suosittele liikkeelle lähtemään. Taksilla voi myös ajella, mutta kannattaa suosiolla ottaa se alkumaksultaan kalliimpi. Kyseiset taksit käyttävät mittaria, jota kaikkien taksien tulisi käyttää. Mutta aloitusmaksultaan halvempien kanssa asiasta saa tapella, ja kuulemma mieluummin sopivat könttäsumman, joka usein on noin kolminkertainen.

Langkawilla saakin sitten suhata taksilla edestakaisin. Julkista liikennettä ei ole, ja matkat eivät ole käveltäviä. Taksilla suhailu on todella halpaa, kahdesta eurosta kahdeksaan euroon olivat meidän matkat. Kahdeksan euron matka oli noin 30km/puoli tuntia.

Langkawi on melkoisen pieni paikka, ja jos et jaksa hirmuisesti vain makoilla rannalla, kannattaa reissuun yhdistää esimerkiksi Kuala Lumpur. Langkawilta löytyy myös muista nähtävyyksiä, kuten vesiputouksia, mutta ajattelin kirjoittaa niistä missä kävimme.

Sekä Kuala Lumpurista että Langkawilta löytyy akvaario, jos haluaa nähdä kaikkia jänniä eläimiä. Me kävimme molemmissa, ja niissä saa jopa koskea osaan eläimistä, kuten merimakkaraan :)

Huhhuh! Tässä tätä nyt on. Tekstiä on, mutta tuntuu pieneltä pintaraapaisulta.

7 kommenttia:

  1. Hei noi karhu-patsaat oli helsingissä vuosi sitten suunnilleen :) hauskaa!
    Ja vähän hihitin erään kuvan kohdalla...arvaatkos minkä?

    VastaaPoista
  2. Outi: Joo, niin olikin :) Mikäs kuva olisi voinut aiheuttaa hihitystä... Hmm.. Veikkaa apinoita, ne on söpikset :)

    Tiina: Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Ihania kyllä noi kuvat. Tukee toivetta päästä Malesiaan tässä vielä joskus ei niin kaukaisessa tulevaisuudessa. :)

    VastaaPoista
  4. Ehdottomasti kannatta käydä Malesiassa! Kannatan visiittä ei niin kaukaisessa tulevaisuudessa :)

    VastaaPoista
  5. Nyt iski hirveä matkakuume! Eilenen juttelu koulussa vielä lisäsi sitä ja illalla sitten otinkin selvää Malesiasta ja nyt on kyllä pakko päästä sinne! Tästä sun tekstistä saikin kivasti vinkkejä.

    VastaaPoista
  6. Sinne sitten vaan! Langkawi on myös siitä kiva, ettei vielä ole ihan totaalinen turistirysä. Saa mennä rauhassa, ilman että koko ajan tyrkytetään jotain :) Ja rannoilla on tilaa.

    VastaaPoista

Ihanaa kun tulit! Jätä toki viesti, tykkään niistä valtavasti!