tiistai 19. kesäkuuta 2012

Uunituoretta

Saaristolaisleipä

1l rasvatonta piimää
2,5 dl leipäsiirappia (tai tummaa)
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
2 pss kuivahiivaa
3 dl vehnäleseitä
5 dl karkeita täysjyväruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja

Pinnalle
3 rkl leipäsiirappia (tai tummaa)
3 rkl vettä

Lämmitä piimä reilusti kädenlämpöiseksi (se perus 42 astetta). Sekoita kuivahiiva maltaisiin. Sekoita joukkoon siirappi, suola ja maltaat. Jätä pehmenemään 15 minuutiksi.

Sekoita leseet ja jauhot omassa kulhossa. Lisää piimäseokseen seosta pari desiä kerrallaan puuharukalla hyvin sekoittaen. Sekoita kunnes seos on tasainen.

Kohota taikinaa liinan alla tunti.

Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois.

Kaada taikina kahteen 1,5 litran voideltuun vuokaan. Tasoita leipien pinta kostutetuin käsin. Anna kohota puoli tuntia.

Paista leivät 175-asteisen uunin alatasolla tunti. Voitele pinta siirappivedellä ja paista vielä 30 min. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen.


Resepti oli helppo, mutta aikaa kannattaa varata. Leivän pitäisi olla parasta parin päivän päästä ja se säilyy pitkään.

Itsellä käytössä oli silikonivuoka, joka jätti leipään tuollaisen hieman kiiltävän pinnan. Toinen vuoka oli perinteinen, joka tässä tapauksessa säilytti muotonsa hieman paremmin :)

2 kommenttia:

  1. Nam, näyttääpä hyvältä. Tuota voisi kokeilla tehdä Juhannukseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Itsekin ajattelin kaapata toisen leivistä juhannuksen viettoon :)

      Poista

Ihanaa kun tulit! Jätä toki viesti, tykkään niistä valtavasti!